Islam

Tijdens deze minorspecialisatie zullen wij ons bezighouden met het ontstaan en de ontwikkeling van de islam tot godsdienstige traditie. We zullen daarbij ook kijken naar de context waarin deze ontwikkeling heeft plaatsgehad. Namelijk de politieke, de sociaaleconomische en de culturele geschiedenis van het Midden Oosten vanaf 600. Op deze wijze kunnen we, vanuit een historische blik, een helder beeld ontwikkelen van de plaats en de positie van de islam en de moslims in de hedendaagse samenleving.

De Blauwe Moskee in Istanbul

Je kijkt naar het ontstaan en de ontwikkeling van de islam en de islamitische beschaving. Wat is de islam? Hoe kunnen we de islam en de islamitische beschaving definiëren en beschrijven? Hoe hebben deze godsdienst en de daarbij behorende tradities zich door de geschiedenis heen ontwikkeld?

In hoeverre was de islam en waren de moslims een gevaar voor het Westen? Welk beeld had en heeft de christelijke Europese wereld van de islamitische beschaving? Er is speciale aandacht voor de relaties tussen beide beschavingen, waarbij je op zoek gaat naar de interactie tussen beide werelden. Je let daarbij ook op de bijdrage die de islamitische beschaving heeft geleverd aan de vorming van de Westerse beschaving. Bijzondere aandacht krijgt het Ottomaanse Rijk en zijn invloed in Europa. 

De vijf minoronderdelen op een rij:

Hoorcolleges: tijdens de hoorcolleges zullen de onderwerpen en thema’s (gedeeltelijk) worden besproken zoals deze voor elke week zijn aangegeven in de syllabus. Voor de hoorcolleges is het handboek en de voornoemde literatuur verplicht. Ook dit wordt in de syllabus per week aangegeven. De hoorcolleges (en literatuur) zullen per periode (periode I en periode II) worden afgesloten met een schriftelijk tentamen (beide bestaande uit 50 meerkeuze vragen).

Interieur van de Hagia Sophia

Werkcolleges: aansluitend op de hoorcolleges zullen tijdens de werkcolleges de vragen worden behandeld die betrekking hebben op de wekelijks te behandelen onderwerpen en thema’s. Tevens zullen aan de hand van artikelen en documentaires onderwerpen/thema’s worden behandeld over de islam en zijn geschiedenis gerelateerd aan de wekelijkse hoorcolleges. De werkcolleges worden afgesloten met een individueel dossier.

Presentaties: in tweetallen schrijven jullie een paper over een thema dat te maken heeft met het jodendom, christendom en de islam. Vervolgens presenteren jullie het paper aan de medestudenten en leiden hierover een debat.

Video-opdracht: in werkgroepen gaan jullie op zoek naar joodse, christelijke en islamitische elementen in de huidige samenleving. Aan de hand van onderzoek, interviews, bezoeken aan instellingen, etc. verzamelen jullie gegevens over een specifiek thema. Het uiteindelijke resultaat is een documentaire.

Studiereis: de studiereis is een integraal onderdeel van de minor waarin een deel van de bestudeerde onderwerpen zichtbaar en tastbaar worden. Centraal staan de historische bezienswaardigheden in Istanbul betreffende het Ottomaans-islamitische verleden van de stad. De studiereis zal worden afgesloten met opdrachten die ter plekke en na afloop uitgevoerd zullen worden.